BRON: Fenex /Douane
Rotterdam, 15 oktober 2020
Beste leden,
Werkwijze omtrent terugkerende lege emballage en lege verpakkingsmiddelen na de overgangsperiode van de Brexit
Van de Douane ontvingen wij onderstaande werkwijze hoe moet worden omgegaan met lege emballage en lege verpakkingsmiddelen die retour komen vanuit het Verenigd Koninkrijk na 31 december 2020. Voorts kondigt de Douane aan dat deze procedure voor alle uit derde landen terugkerende lege emballage en verpakkingsmiddelen wordt doorgevoerd.
Hieronder vinden jullie het bericht van de Douane:
‘’In het kader van de Brexit zijn vragen gesteld over hoe gehandeld moet worden met uit derde landen terugkerende lege emballage/verpakkingsmiddelen geschikt voor herhaald gebruik (hierna emballage). U kunt hierbij onder meer denken aan (bier)fusten, bloembakken, kratten, etc.
De emballage vertrekt “vol” vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en komt “leeg” terug om opnieuw gebruikt te worden. Lege emballage die nu terugkeert uit het Verenigd Koninkrijk heeft nu (nog) meestal de douanestatus van Uniegoederen en kan in beginsel zonder formaliteiten hergebruikt worden.
Vanaf 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk een derde land en zijn de standaard douaneformaliteiten van toepassing. De (gevulde) emballage verliest de douanestatus van Uniegoederen zodra ze het grondgebied van de Unie heeft verlaten. Vanaf dat moment heeft ze de douanestatus van niet-Uniegoederen. Als de (lege) emballage terugkeert in de Unie, dan krijgt ze niet automatisch de douanestatus van Uniegoederen terug. Dit betekent dat ze niet zonder douaneformaliteiten haar weg kunnen vervolgen of hergebruikt kunnen worden. Zowel in het kader van binnenbrengen in het grondgebied van de Unie als voor het plaatsen van goederen onder een douaneregeling, moeten formaliteiten worden vervuld.
Formaliteiten voor binnenbrengen
Voor uit een derde land terugkerende lege emballage moet, net als voor vrijwel alle andere goederen die vanuit een derde land de Unie binnenkomen, een aangifte bij binnenkomst (ook wel Entry Summary Declaration - ENS) gedaan worden. Ook moet in de (lucht)haven van lossing uit het binnenkomende vervoermiddel een aangifte voor tijdelijke opslag (ATO) gedaan worden.
Voor meer informatie over binnenbrengen van goederen van buiten de Unie, kunt u terecht in het Handboek Douane, onderdelen 10.00.00 (binnenbrengen via zee) en 10.50.00 (binnenbrengen door de lucht. De vindplaatsen zijn respectievelijk
https://www.belastingdienst.nl... en,
https://www.belastingdienst.nl...
Formaliteiten om goederen onder een douaneregeling te plaatsen
Voordat de lege emballage opnieuw gebruikt kan worden, moet ze in het vrije verkeer gebracht worden of onder een andere douaneregeling geplaatst worden. Ook is het mogelijk om de emballage eerst onder de regeling extern douanevervoer (NCTS - T1) naar een bedrijfslocatie te vervoeren en pas daar in het vrije verkeer te brengen of onder een andere douaneregeling te plaatsen.
In het vrije verkeer brengen
Om de emballage de Unie-status (terug) te geven moet een aangifte voor het vrije verkeer gedaan worden. Als aangetoond wordt dat het om terugkerende emballage gaat die oorspronkelijk uit de Unie is uitgevoerd, wordt vrijstelling van douanerecht verleend als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
1. De emballage moet binnen drie jaar na uitvoer zijn teruggekeerd. Bij buitengewone omstandigheden kan dit verlengd worden. Buitengewone omstandigheden moeten altijd van geval tot geval beoordeeld worden;
2. De emballage moet terugkeren in dezelfde staat als dat ze is uitgevoerd. Slijtage e.d. als gevolg van normaal gebruik is toegestaan.
3. Er moet aangetoond worden dat het inderdaad gaat om terugkerende emballage die eerder is uitgevoerd uit de EU. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van:
a. toegang tot de relevante gegevens van de douaneaangifte op basis waarvan de emballage oorspronkelijk uit het douanegebied van de Unie werden uitgevoerd;
b. een door het bevoegde douanekantoor gewaarmerkte afdruk van de douaneaangifte op basis waarvan de emballage oorspronkelijk uit het douanegebied van de Unie werden uitgevoerd;
c. een door het bevoegde douanekantoor afgegeven document met de relevante gegevens van deze douaneaangifte;
d. een door de douane afgegeven inlichtingenblad (INF3) waarin wordt verklaard dat de voorwaarden voor vrijstelling van invoerrechten zijn vervuld;
e. andere informatie waaruit blijkt dat de voor het vrije verkeer aangegeven emballage oorspronkelijk uit het douanegebied van de Unie is uitgevoerd en op dat moment voldeed aan de voorwaarden om vrijstelling van invoerrechten als terugkerende goederen te krijgen. Voor meer informatie kunt u terecht in Handboek Douane, onderdeel 25.00.00. (https://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HDU/terugkerende_goederen.html)
De aangifte voor het vrije verkeer kan gedaan worden met een douaneaangifte in de normale procedure, een vereenvoudigde aangifte of door inschrijving in de administratie van de aangever. De wetgeving voorziet in de mogelijkheid om een mondelinge aangifte te doen voor terugkerende lege emballage. Praktisch gezien is dit echter niet mogelijk. Ten eerste omdat een mondelinge aangifte alleen gedaan kan worden bij daartoe aangewezen douanekantoren, dat wil zeggen daadwerkelijk bij een douaneambtenaar, en ten tweede omdat de douane een elektronisch bericht nodig heeft om de aangifte voor tijdelijke opslag te zuiveren. Bij een mondelinge aangifte ontbreekt dat benodigde elektronisch bericht.
Tijdelijke invoer
Het is ook mogelijk om lege verpakkingsmiddelen die bestemd zijn om gevuld weer te worden wederuitgevoerd, onder de regeling tijdelijke invoer te plaatsen. Vergeleken met in het vrije verkeer brengen heeft dit zowel voor- als nadelen.
Voordelen
• Bij gebruik van de regeling tijdelijke invoer is het niet nodig om aan te tonen dat de emballage oorspronkelijk is uitgevoerd uit de Unie.
Nadelen
• Er is een vergunning voor de regeling tijdelijke invoer nodig;
• Er moet aangetoond worden dat de binnen een bepaalde termijn de Unie weer hebben verlaten. Als dat is toegestaan in de vergunning mag de regeling tijdelijke invoer ook aangezuiverd worden met de wederuitvoer van equivalente verpakkingsmiddelen.
De aangifte om de goederen onder de regeling tijdelijke invoer te plaatsen kan gedaan worden met een douaneaangifte in de normale procedure, een vereenvoudigde aangifte of door inschrijving in de administratie van de aangever.
Vervallen werkwijze maritiem per 31-12-2020
Bij binnenbrengen van uit derde landen terugkerende lege emballage via zee wordt tot nu toe toegestaan dat deze wordt aangegeven met code NP. Door een ‘Melding Import Documentatie’ (MID melding) in te dienen met de aanduiding ‘ICT’, aangevuld met het Call Reference Number (CRN) van het inkomende schip, wordt aangegeven dat de emballage de douanestatus van Uniegoederen heeft en kan de zending zonder nadere formaliteiten worden weggevoerd.
Deze werkwijze is gebaseerd op de veronderstelling dat de lege emballage automatisch haar status als Uniegoederen terugkrijgt als zij, na tijdelijk het grondgebied van de Unie te hebben verlaten, terugkeert in dat grondgebied. Zoals aangegeven is dat niet het geval en moeten de goederen daadwerkelijk opnieuw in het vrije verkeer gebracht worden voordat zij weer de status van Uniegoederen krijgen. Dit geldt niet alleen voor lege emballage die na de Brexit vanuit het Verenigd Koninkrijk terugkeert naar de EU, maar voor alle uit derde landen terugkerende lege emballage.
De huidige wijze maritiem is na 31-12-2020 niet langer toegestaan. Door Douane Rotterdam Haven zullen bedrijven die nu gebruik maken van deze werkwijze rechtstreeks benaderd worden zodat deze tijdig stappen kunnen ondernemen.”
Met vriendelijke groet,
Stefan Verhagen
Fenex
PortCity II
Waalhaven Z.z. 19, 3e etage
Postbus 54200, 3008 JE Rotterdam
Telefoon: 088 45 67 400
E-mail: secretariaat@fenex.nl
www.tln.nl| disclaimer