Transportsector doelwit EAN-fraude
NIEUWS | FRAUDE | 8 JULI 2022
Dit bericht is afkomstig van de zeehavenpolitie.
Rotterdam - Een stijgend aantal vervoersbedrijven is de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van identiteitsfraude door criminelen die het op zogenoemde EAN-codes hebben voorzien. Via deze unieke code proberen drugsbendes informatie in handen te krijgen over containers met cocaïne die in de haven van Rotterdam aankomen. 'Verstrek nooit zomaar gegevens aan iemand', waarschuwt de Zeehavenpolitie.
Hoe werkt EAN-Fraude?
De werkwijze van de fraudeurs gaat als volgt: in de meeste gevallen benadert de oplichter een bonafide transporteur die zich aanbiedt via een online advertentie. De crimineel doet zich voor als transportbedrijf en biedt het doelwit onder valse voorwendselen werk aan in de Rotterdamse haven. Diegene moet dan wel een contract afsluiten bij Secure Logistics, een logistieke IT-dienstverlener. Daarmee krijgt de legitieme transporteur het door criminelen gewilde EAN-nummer in handen. Vervolgens verzoekt de fraudeur het EAN-nummer en andere bedrijfs- en contactgegevens door te sturen. Zodra dat is gebeurd, wordt het contact verbroken.
Met de ontfutselde EAN-codes kunnen criminelen zich voordoen als het bonafide bedrijf en via een ander digitaal platform aan interessante data komen over een bepaalde zending. 'Ons vermoeden is dat die informatie wordt gebruikt om containers met cocaïne uit de haven te krijgen', zegt een expert van de Zeehavenpolitie. Hoe de EAN-codes precies worden misbruikt om drugs de haven uit te smokkelen, doet de politie geen uitspraken over. 'We willen de criminelen niet wijzer maken dan ze al zijn.' Wel benadrukt de Zeehavenpolitie dat er het laatste half jaar steeds meer bonafide transportondernemers het slachtoffer zijn geworden van deze vorm van identiteitsfraude.
Wat kun je doen?
De politie roept transporteurs dan ook op om uiterst terughoudend te zijn met het delen van informatie aan andere partijen. 'Verstrek nooit zomaar gegevens aan iemand, zonder dat je weet met wie je daadwerkelijk te maken hebt. Bij dit soort fraude werken criminelen vrijwel altijd onder een valse naam. Daarnaast misbruiken ze logo's en mailadressen van bestaande bedrijven om zo betrouwbaar mogelijk over te komen. Check dus altijd met wie je in zee gaat. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met de politie en breng betrokken bedrijven, zoals de opdrachtgever, Secure Logistics en Portbase, op de hoogte.'
Melden
Wil je melding maken identiteitsfraude, meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Je kunt verdachte situaties ook anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of in een beveiligde omgeving via de site van Meld Misdaad Anoniem.