SRA - Nieuwsbrief Coronamaatregelen

Tevens willen wij u wijzen op onderstaande voor Directeur Grootaandeelhouders (DGA):

Gebruikelijk loon DGA mag vanwege coronacrisis verlaagd worden

De Belastingdienst meldt dat als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een B.V., de B.V. en de DGA gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon mogen afspreken. Hiervoor is geen instemming van of vooroverleg met de Belastingdienst nodig. Aan het einde van het jaar stelt de B.V. het gebruikelijk jaarloon voor 2020 vast en vermeldt dit in de aangifte loonheffingen. Het gebruikelijk loon van de DGA voor 2020 mag dus achteraf bepaald worden. Dan is duidelijker wat de impact is van de coronacrisis op de B.V. en bestaat meer inzicht in het bepalen van de hoogte van het gebruikelijk jaarloon. Het gebruikelijk loon kan niet met terugwerkende kracht verlaagd worden. De verlaging geldt alleen voor de toekomstige maanden in 2020. Uiterlijk aan het einde van het kalenderjaar of op het moment waarop de dienstbetrekking eindigt, moet bepaald worden wat het gebruikelijk loon voor het jaar 2020 is. Als de B.V. te weinig loon heeft betaald, moet de B.V. het verschil als loon aangeven en daarover loonheffingen berekenen.

Let op:

1. De DGA die verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen (is van toepassing indien de DGA ontslagen kan worden door de andere aandeelhouders) valt onder de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (Regeling NOW) en ontvangt voor zijn loon in beginsel dus een tegemoetkoming in de loonkosten. Een verlaging van het gebruikelijk loon ligt dan niet voor de hand. Wordt het DGA-loon toch verlaagd, dan zal dit kunnen leiden tot een lagere tegemoetkoming op grond van de NOW.

2. Indien de DGA helemaal haar/zijn salaris niet kan uitbetalen, waarbij de DGA 100% aandeelhouder is, dan komt deze in aanmerking voor een tegemoetkoming (zie punt 5 Inkomensnood? in bijgaande nieuwsbrief).